Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att mottagningspenningen ska sänkas

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2024 14.06
Pressmeddelande

Den 18 april lämnade regeringen en proposition till riksdagen som gäller temporär sänkning av mottagningspenningen och brukspenningen. Lagen ska träda i kraft så snart som möjligt och vara i kraft till utgången av 2025.

I och med en ändring av mottagningslagen sänks mottagningspenningen och brukspenningen som beviljas personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och personer som är offer för människohandel och som inte har hemkommun.

Hur mycket beloppet sänks beror på om det är fråga om en ensamboende, en person som bor i gemensamt hushåll, en ensamförsörjare eller ett barn. Lagen föreslås vara i kraft temporärt. Mottagningspenningens belopp kommer att bedömas på nytt i samband med den översyn av mottagningslagen som inleds i vår. I översynen sänks mottagningspenningen i enlighet med regeringsprogrammet till det minimum som tillåts i grundlagen och i mottagningsdirektivet.

Avsikten med propositionen är att uppnå besparingar för att balansera de offentliga finanserna. Propositionen behandlas i samband med tilläggsbudgetpropositionen för 2024. Det beräknas att man genom propositionen uppnår en besparing på över 16 miljoner euro 2024–2025.

Mottagningspenningen är avsedd som en kortvarig förmån

Mottagningspenningen har planerats att vara en kortvarig förmån. Mottagningspenning beviljas en person som är i behov av stöd och inte kan få sin försörjning genom förvärvsarbete eller genom andra inkomster eller tillgångar. 

Mottagningspenningens grunddel är avsedd för utgifter som är nödvändiga för det dagliga livet, såsom utgifter för kläder, smärre hälso- och sjukvårdsutgifter, utgifter för användning av kollektivtrafik samt utgifter för kost i de fall där förläggningen inte ordnar måltider. Brukspenning beviljas barn som kommit till landet utan vårdnadshavare och för vilka en mottagningsenhet för minderåriga ordnar fullt uppehälle.

Mer information:
Tiina Järvinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 625, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram